Wat doet een osteopaat

Het antwoord op Wat doet een osteopaat

” Het is echt wonderlijk hoe alles in het lichaam op elkaar afgesteld is. Daar zijn we ons pas bewust van als er ergens iets niet functioneert zoals het zou moeten. “

Vernon

  • Naam: Vernon
  • Studie: Internationale Academie voor Osteopathie (IAO)
  • Sinds 2001 fysiotherapeut. Sinds 2014 ook osteopaat (6 jaar)
  • Functie: osteopaat

Wat een osteopaat doet is de mobiliteit van mensen verbeteren

Het feit dat jij online hebt gezocht naar ‘Wat doet een osteopaat?’ betekent vast dat je van iemand hebt gehoord wat een bijzonder beroep dit is. En anders kom je er nú achter.

Osteopathie is een vorm van manuele geneeskunde

Osteopathie is een vorm van manuele geneeskunde en valt in Nederland onder alternatieve geneeswijze. Alternatieve geneeswijze, komt dat niet van die hippies uit het Oosten? Dit stigma van kwakzalverij is helaas nog niet verdwenen in Nederland. Zonde! Want nóg geen wetenschappelijk bewijs betekent niet dat iets niet werkt. Kijk maar naar fysiotherapie, dat viel voorheen ook in de alternatieve hoek.

Maar zelfs in de wetenschap is het feit dat alles in het lichaam met elkaar in verbinding staat onbetwistbaar. En dat is precies waar Osteopathie vanuit gaat.

Een interview met osteopaat Vernon

Wat is osteopathie?

Je loopt, zit, staat, eet of sport zonder er bij na te denken. Een geolied systeem. Totdat je ergens last krijgt. Een stijve nek, pijn onder in de rug, maagklachten. De normaal zo vanzelfsprekende beweeglijkheid van het lichaam wordt nu ergens ontregelt. En dan begint de speurtocht voor mij als osteopaat.

Want de osteopathie is een manuele behandelwijze die het lichaam als één geheel bekijkt. Alles zit aan elkaar vast, dus kan het ook invloed hebben op elkaar. Ook wat je niet ziet, zoals de beweging van de hartspier of je middenrif. Alles kan dus meespelen in het ontstaan van klachten.

Elke bewegende cel in het lichaam speelt een rol in de osteopathie

Osteopathie draait vooral om mobiliteit. Of eigenlijk; een beperking van mobiliteit. Als osteopaat behandel ik niet alleen spieren en gewrichten, maar speelt elke bewegende cel in het menselijk lichaam een rol bij de zoektocht naar de oorzaak van de klachten. Spieren, gewrichten, zenuwen en organen. En vaak is het een kettingreactie van oorzaak en gevolg.

Het herkennen en behandelen van deze patronen of ketens die in het lichaam kunnen ontstaan is waar ik tijdens mijn behandelingen constant mee bezig ben. Waar een cliënt de klacht voelt is dan ook vaak niet waar de oorzaak zit verstopt. Diepgaande kennis over de werking van het lichaam is daarom heel belangrijk. En daarnaast ervaring natuurlijk.

Zachte bewegingen met de handen

Puur met mijn handen breng ik het gebied waar de beweging beperkt is geraakt vervolgens weer in beweging. Met zachte technieken om de stugge zone te ontspannen, versoepelen of los te maken. Het bloed kan weer stromen. Bouwstoffen en afvalstoffen kunnen weer aan- en afgevoerd worden. En vanuit daar kan het lichaam de draad zelf weer oppakken.

Als osteopaat focus ik dus niet perse op het ziektebeeld zelf, maar zoek ik naar de oorsprong van het probleem en werk aan het verbeteren van de gezondheid en immuniteit van de cliënt, zodat de klachten verbeteren.

Een osteopaat kijkt naar oorzaak-gevolg

Ooit gedacht dat maagzuurklachten en nekklachten in verband met elkaar kunnen staan? Een osteopaat ziet allerlei verschillende oorzaak-gevolgketens in het lichaam en probeert de kern aan te pakken.

Een voorbeeld van mijn ervaringen in de praktijk is dat als er iemand met nekklachten binnenkomt, dat er ook vaak spanning zit in het midden van de rug. Maar ook in de bovenbuik en het middenrif. Laat hier nou net je maag, lever en darmen zitten.

Als ik dan het bovenbuik gebied mobiliseer en probeer te ontspannen, dan heeft dit vaak gelijk een effect in de nek en de bovenrug. Dus zodoende kan je op afstand al spanning in de nek verlichten. Dit is een mooi voorbeeld van de oorzaak-gevolgketen.

Ook voedingsadvies kan onderdeel van de behandeling zijn

Aangezien het in bovenstaand voorbeeld om het spijsverteringsstelsel gaat (maag-lever-darm) speelt voeding ook een belangrijke rol. Dus een aanpassing in de voeding, bijvoorbeeld minder suikers of zuivel, geeft ook al vaak meer rust en verlichting in de buik. Waardoor je misschien wel preventief je nekklachten onder controle kan houden.

Al deze oorzaak-gevolg aspecten neem ik mee in een behandeling.

Maar iemand kan ook binnenkomen met algehele malaise of niet lekker in je vel zitten bijvoorbeeld. Constant kijk ik of ik het, soms zeer complexe, vraagstuk kan oplossen. En des te sneller dat gebeurt des te mooier natuurlijk.

Osteopathie baby

Ook baby’s komen bij mij in de praktijk. Baby’s die problemen hebben, zoals krampjes, voorkeurshouding, slecht drinken of slecht ontlasten bijvoorbeeld. Vaak komt dit doordat er bij de geboorte wat problemen zijn ontstaan, bijvoorbeeld als een baby via een keizersnede ter wereld is gekomen of als de navelstreng rondom de nek heeft gezeten.

Met rustige technieken probeer ik het baby’tje weer te ontspannen, zodat deze klachten weer minder worden.

Ook baby's hebben veel baat bij wat een osteopaat doet

Elke cliënt is als een puzzel die ik wil oplossen

Het menselijk lichaam vind ik iets heel bijzonders. Het is echt wonderlijk hoe alles is afgesteld op elkaar. Daar zijn we ons pas bewust van als er ergens iets niet functioneert zoals het zou moeten. Ik zie iedere cliënt die bij mij in de praktijk komt als een puzzel om op te lossen. Dat intrigeert mij, daar hou ik van.

Het is echt een dankbaar beroep. Mensen zijn blij als je ze kan verlossen van hun klachten.

Kennis is de basis van osteopathie, maar een luisterend oor is net zo belangrijk

Kennis is de basis. Anatomie en fysiologie en weten hoe een lichaam in elkaar steekt en werkt. Dit valt natuurlijk te leren. Daarnaast heb je een sociaal beroep, dus een luisterend oor is ook belangrijk. Mensen komen soms met heftige, langdurige klachten, dus die neem je serieus.

Verder heb je veel verschillende soorten therapeuten en je hebt niet met iedereen een klik, dit hoeft ook niet. Het gebeurt dus ook weleens dat mensen bij mij komen die niet tevreden waren over een ander, maar ik weet zeker dat er ook mensen bij mij weggaan die het bij een ander prettiger vinden.

Als je een cliënt niet goed kunt helpen is het soms frustrerend

Soms heb je een cliënt met echt lastige, hardnekkige, langdurige klachten. Deze mensen zijn misschien wel bij uitstek aan het juiste adres bij de osteopaat, maar als je diegene dan een keer of drie hebt behandeld en je ziet nog niet echt verschil, dan wordt dat wel een beetje frustrerend. Soms heb je wat meer geduld nodig.

Ik probeer mensen dus te helpen om van hun lichamelijke klachten af te komen. Het zelf genezend mechanisme van het menselijk lichaam speelt daarbij een hele grote rol. Lukt het niet om de klachten te verhelpen, dan is een onderhoudend karakter ook belangrijk. Evenals voorkomen dat iemand klachten gaat ontwikkelen.

Wat is osteopathie?

Mijn dagelijkse praktijk als osteopaat

Ik ben sinds 2001 fysiotherapeut. En nog steeds. Sinds 2015 ben ik daarnaast ook osteopaat. Beide beroepen op één locatie uitoefenen mag niet, dus ik werk op twee locaties.

Mijn dagen zijn op zich best lang, maar iedereen kan dit op zijn eigen manier invullen. Ik begin meestal om 8:00 uur en werk tot 18:00 uur. Mensen willen toch vaak voor of na hun werk. En die mogelijkheid bied ik ze graag.

Maar elke cliënt is weer anders, dat maakt het werk zo leuk en afwisselend. De lange dagen vind ik daarom niet erg.

Behandeltijden in mijn osteopathie praktijk

Ik heb twee verschillende behandeltijden: 25 en 45 minuten. Ik loop dan uit tot 30 en 60 minuten. Zo geef ik mezelf nu nog een beetje de ruimte. Ik probeer zowel in de ochtend als in de middag een half uurtje vrij te plannen en tussen de middag ruimte voor de lunch. Dit lukt meestal wel.

Als het drukker wordt merk je wel dat de agenda voller loopt en dat de pauzes er weleens bij in schieten. Dit heb je zelf in de hand, maar ‘nee’ zeggen vind ik soms lastig.

Administratie hoort er ook bij

Cliënt dossieradministratie doe ik in de behandeltijd. Financiële administratie gebeurt vaak in de avond een dag in de week. Als zelfstandig ondernemer doe ik de administratie zelf en dan ontkom je er niet aan dat werk en privétijd een beetje door elkaar lopen soms.

Geïnspireerd tot osteopaat tijdens mijn stage als fysiotherapeut

Tijdens een van mijn laatste stages als fysiotherapeut kwam ik bij Toptraining terecht in Volendam. Een van mijn begeleiders Gerald was bijna klaar met de opleiding tot osteopaat. Door de ervaringen die ik tijdens die stage meemaakte en de boeiende verhalen die hij vertelde werd ik erg enthousiast over dit vak. Ik besloot opnieuw de studieboeken in te duiken.

Eerst twijfelde ik tussen manuele therapie of Traditionele Chinese Geneeskunde. Maar met osteopathie had ik de manuele therapie ook gelijk te pakken, dus had ik twee vliegen in één klap.

En ik heb nog geen seconde spijt gehad. Het is een ontzettend leuk en interessant vak, zoals het menselijk lichaam ook is. Je werkt met mensen, dat maakt het erg afwisselend en de mensen zijn je dankbaar. En niet onbelangrijk, ook de verdiensten zijn aardig.

Wie weet dat ik de oosterse kant in de toekomst er ook nog bij betrek.

Wat een osteopaat doet is met zachte bewegingen met de handen de blokkade in het lichaam opheffen

Osteopaat, fysiotherapeut, chiropractor? Wat is nou het verschil?

Osteopathie is één van de weinige manuele behandelwijzen die uitgaat van het lichaam als totaal. Een osteopaat behandelt daarom veel uitgebreider dan bijvoorbeeld een fysiotherapeut of chiropractor.

• Een fysiotherapeut is vooral gericht op spier en gewricht en werkt meer symptomatisch. En werkt daarnaast veel met oefeningen om iemand zo snel en goed als mogelijk weer op de been te helpen.

• Een chiropractor richt zich vooral op wervelkolom gerelateerde klachten, met als uitgangspunt dat de klachten vanuit daar weer zullen herstellen.

• En een manueel therapeut richt zich, net als de chiropractor, ook op de wervelkolom. Het kraken (manipulatie) en mobiliseren van de gewrichten is gericht op functieherstel in combinatie met oefeningen.

Opzoek naar de oorsprong van de klachten

Een osteopaat neemt een stapje terug en gaat meer op zoek naar de oorsprong van klachten. Dus hoe komt het dat die spier verrekt, hoezo raakt die wervel geblokkeerd, waarom heb je last van je maag en daardoor dus ook van je nek.

Vaak komt iemand met een enkele klacht ook niet meteen bij een osteopaat terecht. Er is dan al meer aan de hand. Dat maakt het vak ook zo interessant en uitdagend.

Klanten via collega fysiotherapeuten

Omdat ik zelf ook fysiotherapeut ben, komen mijn osteopathie klanten vaak uit mijn eigen praktijk via collega fysiotherapeuten. Maar ook online word ik gevonden. Vaak heeft iemand dan via via gehoord over wat osteopathie kan betekenen.

Osteopaat opleiding

Er zijn verschillende opleidingen tot osteopaat in Nederland en België. Osteopathie is een particuliere opleiding. Ik heb zelf de Internationale Academie voor Osteopathie (IAO) gedaan. Veel studenten hebben eerst fysiotherapie gestudeerd, maar dit is niet verplicht om de opleiding te kunnen doen.

Utopie of niet: ik wil voor iedere cliënt een oplossing vinden

Om geregistreerd te blijven in een kwaliteitsregister moet je jaarlijks punten halen. Dat houdt me gelukkig altijd scherp en up-to-date. Maar ook zonder die ‘verplichting’ is mijn honger voor kennis groot.

Het vak is zo breed georiënteerd dat ik nooit uitgeleerd zal zijn. En met al die extra kennis wil ik mijn cliënten nog beter, sneller en vollediger behandelen. Mijn uiteindelijke doel is dan ook: voor alles een oplossing vinden! Misschien is dat wel een utopie. Maar dit geeft mij wel die ‘drive’ om door te blijven gaan met studeren.

Daarnaast geeft nascholing ook de kans om mijn interesse in de Chinese geneeskunde wat meer te ontplooien.

“Dan moet je naar de Osteopaat!”

Osteopathie is in Nederland een vaag begrip nog, maar het werkt wel. Hoe precies is voor veel mensen, inclusief wetenschappers, nog niet precies duidelijk. We zijn via onze beroepsvereniging hard aan het werk om dit duidelijker te krijgen. Met als typische kenmerken van de osteopaat:

  • Werken aan de mobiliteit van verschillende delen van het lichaam. We werken met de handen, dus zonder medicatie of apparaten.
  • Daarbij is het principe dat het lichaam wordt bekeken als totaliteit en gezocht wordt naar de oorzaak van de klachten heel belangrijk. Hierdoor werkt het ook preventief.
  • Door goede samenwerking met andere disciplines en geen wekenlange of maandenlange behandeling van symptomen, is het behandelgemiddelde vaak laag.

Bij lichamelijke klachten is het standaard dat mensen zeggen: “dan moet je naar de fysio!”. Hopelijk kunnen we over een tijdje zeggen dat de osteopaat ook thuishoort in het bekende rijtje waar je naartoe kan gaan, maar we zijn goed bezig.

Wat doet een osteopaat
Ken je iemand die geïnteresseerd is in dit vak? Deel dit interview!