Het antwoord op Wat doet een activiteitenbegeleider
Wat mij het meest boeit in mijn werk zijn de persoonlijke verhalen van cliënten en daar zo goed mogelijk proberen op aan te haken
Kariz
- Naam: Kariz
- Studie: SPW-AB (MBO niveau 4) (bestaat niet meer)
- 17 jaar werkervaring in de zorg
- Functie: activiteitenbegeleider
‘’Mijn uitgangspunt als activiteitenbegeleider? Hoe kan ik er voor zorgen dat een cliënt een goede dag heeft.’’
Zelfstandig thuis wonen is nog lang goed gegaan, maar nu gaat het echt niet meer. Je opa, tante of oom moet naar een verpleeghuis. Weg uit de vertrouwde thuisomgeving, met alle herinneringen. Thuis is nu één kamer en de gezamenlijke ruimtes worden gedeeld met willekeurige ouderen.
Voor de één een verlichting van eenzaamheid. Voor de ander een flinke omslag. Dankzij de bijdrage van activiteitenbegeleiders wordt er in ieder geval goed naar een fijne dagbesteding gekeken.
Een interview met activiteitenbegeleider Kariz
Mijn rol als activiteitenbegeleider
Om als activiteitenbegeleider de dag van mijn cliënt zo aangenaam mogelijk te maken, richt ik me vooral op de invulling van zijn of haar dag. Het gaat dan niet over de dagelijkse hygiëne en het er verzorgd uitzien. Dat is het aandachtsgebied van mijn verpleegkundige collega’s.
Als activiteitenbegeleider, ook wel begeleider dagbesteding genoemd, zorg je er dus voor dat je cliënten hun dag zo leuk en fijn mogelijk doorkomen. Het gevoel om nog van nut of waarde te zijn is daarbij heel belangrijk.
Persoonlijke aandacht
Goede medische zorg is belangrijk, maar door het personeelstekort in de zorg gaat dit soms ten koste van de persoonlijke aandacht.
Al 17 jaar werk ik in de zorg en als activiteitenbegeleider in een verpleeghuis heb ik het mijn missie gemaakt om ervoor te zorgen dat mijn cliënt voldoening uit een dag haalt. Dit doet ik door te luisteren naar de persoonlijke verhalen van de ouderen en de daginvulling zoveel mogelijk daar op aan te laten sluiten. Zo is het verpleeghuis voor de cliënt toch nog een beetje vertrouwd.
Activiteitenbegeleider ouderen: veelzijdige functie
Het is een heel veelzijdige functie waarin je individuele contacten hebt met cliënten. Maar ook met mensen die om de cliënt staan, zoals familieleden en kennissen. En ik heb te maken met groepen cliënten. Zo ga ik eens per week met een paar cliënten naar de markt, vlakbij het verpleeghuis. Dat doe ik samen met een aantal vrijwilligers, die mij daarbij helpen.
Maar ik zorg er ook voor dat cliënten kunnen komen koffie drinken en spelletjes doen in de gemeenschappelijke ruimte.
Oh…jij doet toch altijd Bingo met de ouderen
‘Oh… Jij doet toch altijd Bingo met de ouderen.’ Is een stereotype dat ik vaak te horen krijg. Nou dat klopt dus! Maar we doen gelukkig ook veel andere dingen. Dat wat we organiseren is uiteraard afhankelijk van wat de cliënten willen. En daar hoort nu nog steeds Bingo bij. Wie weet dat het over een paar jaar een toernooi Kolonisten van Catan wordt.
Van alle markten thuis zijn
Als activiteitenbegeleider zijn een paar vaardigheden en karaktereigenschappen dus onmisbaar. Zo moet je een creatieve duizendpoot zijn, met een goed inlevingsvermogen. Goede sociale vaardigheden hebben. En daarnaast is een flexibele instelling en een talent voor regelen en organiseren geen overbodige luxe.
Hoe ziet een dag van een activiteitenbegeleider er uit?
Mijn dag begint altijd met een kwartiertje overleg met mijn collega activiteitenbegeleiders om 8.30. Dat is belangrijk omdat wij die dag allemaal wat anders gaan doen. De één gaat ’s morgens naar een afdeling om daar de huiskamers voor Pasen te gaan versieren bijvoorbeeld.
Een ander gebruikt zijn ochtend om de laatste dingen te regelen voor de voorjaarsmarkt die de week daarna gaat plaatsvinden. En weer een ander heeft een kennismakingsgesprek met een nieuwe cliënt en zijn of haar familie.
Tussen de middag zien we elkaar weer tijdens de lunch, rond 12.30 uur. Dan gaat het bewust even niet over werk. Om 13.00 uur overleggen we weer even met elkaar en gaat ieder weer z’n eigen weg.
Begeleider dagbesteding: groepsactiviteiten
In de middag vinden meestal de groepsactiviteiten plaats. Ik ga dan bijvoorbeeld de tafels in de gemeenschappelijke ruimte alvast klaar zetten voor de lezing over vogels die ik die middag organiseer voor een groep van ongeveer 20 cliënten.
Hulp van vrijwilligers
Gelukkig doe ik dat niet alleen. Halverwege de middag ontvang ik de vrijwilligers die mij gaan helpen bij de lezing met een kopje koffie en leg ik ze uit wat de bedoeling is. De vrijwilligers halen de cliënten en brengen ze naar de zaal waar de lezing is. Dat geeft mij de tijd degene die de lezing geeft te ontvangen en koffie en thee klaar te zetten.
Als iedereen er is begint de lezing. Tussendoor is er nog even pauze en schenken we een sapje in voor de cliënten. Na ongeveer 2 uur is het afgelopen en worden alle cliënten weer naar de afdeling gebracht door de vrijwilligers.
Samen met de vrijwilligers ruimen we de vaat nog even op en kan ik nog even in de persoonlijke dossiers van de cliënten eventuele bijzonderheden rapporteren. En om 17.00 uur zit mijn werkdag er dan weer op.
Jaarlijkse rolstoel avond-4-daagse
Naast de dagelijkse dagbestedingsactiviteiten organiseer ik, samen met mijn collega’s, ook grotere groepsactiviteiten. Eén daarvan is de jaarlijkse rolstoel avond-4-daagse.
Vier woensdagavonden gaan we met zo’n 35 cliënten in rolstoel, geduwd door familie, kennissen of vrijwilligers, wandelen door het dorp. Iedere woensdag is er een andere route en onderweg is er een stempelpost. Meestal bij een vrijwilliger of medewerker van het verpleeghuis. Daar moet dus de stempelkaart worden gestempeld en krijgen de cliënten en hun begeleiders een bekertje limonade en een kleine snack.
Bij terugkomst in het verpleeghuis is er op het terras voor het verpleeghuis nog een kopje koffie of thee en daarna worden de cliënten weer teruggebracht naar de afdeling. De laatste woensdagavond worden de cliënten binnengehaald met Gladiolen en muziek van de plaatselijke feestband. Uiteraard is dan ook de plaatselijk pers aanwezig die dan verslag doet in de lokale krant. Een echte happening dus!
Persoonlijke verhalen van de cliënt
Wat mij het meest boeit in mijn werk zijn alle persoonlijke verhalen van cliënten en daar zo goed mogelijk proberen op aan te haken. Wanneer een cliënt helemaal opbloeit, omdat wij (mijn collega’s en ik) ervoor gezorgd hebben dat hij weer kan gaan vissen bijvoorbeeld. Iets wat die cliënt het allerliefste deed, voordat hij in het verpleeghuis kwam wonen. Dan ga ik met een heel voldaan gevoel naar huis.
Bemiddelen bij gespannen situaties
Maar het is niet altijd zo harmonieus. Omdat cliënten dagelijks in aanraking komen met andere cliënten, die zij niet zelf hebben gekozen, ontstaan er soms gespannen situaties, waarin cliënten niet altijd even aardig met elkaar omgaan. Het helpt dan ook niet mee dat cliënten niet meer zo goed in staat zijn zelf te bedenken wat wel en niet gepast is om te zeggen. Daar in bemiddelen, dat valt niet altijd mee.
Psychiatrische problematiek in het verpleeghuis
Omdat er daarnaast steeds meer cliënten komen wonen in het verpleeghuis, met psychiatrische problematiek, zou ik graag meer kennis willen hebben over de verschillende psychiatrische ziektebeelden en hoe daar mee om te gaan.
Gelukkig werd er door mijn leidinggevende heel adequaat gereageerd, toen ik dat had aangegeven in m’n functioneringsgesprek. ik heb vrij snel daarna een leerweg van 8 bijeenkomsten mogen doen over psychiatrie in de ouderenzorg.
Activiteitenbegeleider vacatures
Ondanks dat er veel werk is in de ouderenzorg, zijn er niet zoveel vacatures voor activiteitenbegeleiders. Er zijn nu eenmaal minder activiteitenbegeleiders nodig dan handen aan het bed, zoals ze dat noemen.
Maar zorginstellingen onderscheiden zich vaak wel door te zorgen dat er veel activiteiten te doen zijn binnen hun organisatie.
Activiteitenbegeleiding opleiding
Daarnaast bestaat de opleiding SPW-activiteitenbegeleider, die ik gedaan heb, niet meer. Mensen die aan de slag willen op het gebied van activiteitenbegeleiding of dagbesteding hebben tegenwoordig een keuze uit een groot aantal opleidingen waaronder de opleiding Sociaal Cultureel Werk of Medewerker Maatschappelijke Zorg.
Beiden zijn MBO-opleidingen waar je veel kanten mee op kan.
Wanneer je een opleiding doet, moet je vaak stage lopen. En mijn ervaring is, dat veel activiteitenbegeleiders blijven werken bij hun stage-plek.